Camping luxe en glamping op de mooiste campings in Toscane

  • Toscane video

Toscane

De klassieke Italiaanse landstreek waar het leven 'zoet' is. In haar prachtig bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes en steden zoals Florence en Siena leven de trotse Toscaanse inwoners en koesteren er hun eeuwenoude tradities, folkloristische feesten en festivals. Even tijdloos is het omringende landschap: oude stenen terrassen met olijfbomen en wijnstokken, eindeloos glooiende heuvels bekroond met een eenzame cypres of eikenboom, slingerende witte zandwegen die de hooggelegen middeleeuwse vestingen onderling verbinden en groene vruchtbare valleien met korenvelden.

Toscane is mooi in alle seizoenen. Liefhebbers van wilde flora komen het best aan hun trekken in het late voorjaar wanneer de velden rood kleuren van de klaprozen. Aangenaamste temperaturen in mei-juni en september-oktober. De zomermaanden zijn warm en droog, november is de maand met de meeste neerslag.

In Toscane vindt u een grote rijkdom aan geurige, mediterrane bloemen en planten. Veel akkeronkruiden, die in Nederland vrijwel verdwenen zijn, kleuren de velden in het voorjaar in prachtige kleuren. Liefhebbers van deze wilde flora komen dan ook het best aan hun trekken in het late voorjaar. De fauna is schaars met als meest spectaculaire soorten het everzwijn en het stekelvarken.

Het Toscaanse landschap laat zich het best te voet ontdekken. Het heuvelland wordt doorsneden met talloze strade bianche (witte zandwegen), bospaden en karrensporen die vaak zeer panoramisch zijn. Gedetailleerde wandelkaarten of gemarkeerde routes beginnen de laatste jaren te verschijnen maar nog niet op grote schaal. De strade bianche en kleine asfaltweggetjes zijn eveneens geschikt om met een hybride fiets te ontdekken.